| Вхід





Ми у соцмережах
Наші друзі









 

сайт

15:55
Зберігаючи їхнє життя, ми прикрашаємо своє!

       Людина не може жити без природи – вона її часточка. З  першим подихом   весняного вітерцю та ясних променів   усі з нетерпінням чекають приходу справжніх теплих, сонячних весняних днів.  Перші провісники весни – первоцвіти уже дають про себе знати та все ж чекають остаточного пробудження. Чудові квіти після тривалої зими тішать нас своєю красою, їм не страшні ані сніг, ані злі морози. Первоцвіти - безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів!  До примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є  інший ворог, від якого важко врятуватися — це ми з вами.  Прогулянка до лісу ранньої весни - просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів...

       Але не поспішайте рвати це диво!

     Збираючи і продаючи первоцвіти — ми губимо їх, купуючи допомагаємо губити. Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Всі вони потребують нашого захисту. Квітка у вазі — полонянка, яка приречена на загибель. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто прийде слідом за вами у ліс.

      Головна функція квітки – це утворення насіння. Тому збір квітів дуже шкідливий для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. І як наслідок – відсутність нових рослин. Для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина необхідно 7-8 років. Сам процес проростання насіння тривалий і складний.

     Поступово наші ліси збіднюються на ці чудові створіння природи (первоцвіт, підсніжник, пролісок, мати-й-мачуха, сон-трава, конвалія, медунка, горицвіт весняний, білоцвіт). Більша частина первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин і занесені до Червоної книги: всі види сон-трави, тюльпан дібровний, проліска сибірська, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, шафран сітчастий. Ці рослини підлягають суворій охороні згідно Положення про Червону книгу України. Їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин. Продавати дикоростучі рослини забороняється.

    Перші весняні квіти мають й практичне значення. Як ранні медоноси, декоративні та лікарські рослини (первоцвіт, горицвіт, мати-й-мачуха, конвалія, медунка та інші). Всі вони потребують нашого захисту. Щоб зберегти первоцвіти, не допустити руйнування місць їх зростання, щороку з лютого по травень у Державне підприємство «Кременецьке лісове господарство»  проводиться патрулювання для виявлення правопорушників, які здійснюють злочин по відношенню до природи та винищують первоцвіти. Мета якого – запобігти знищенню рідкісних рослин, які оберігаються законом і занесені до Червоної книги України. Рейдові бригади, які створюються на цей період патрулюють місця масового зростання первоцвітів, призупиняють заборонену торгівлю «червонокнижними» дикими квітами. Працівники відділу рекреації ведуть роз’яснювально-виховну роботу в учнівських колективах.  Цим матеріалом ще раз хочемо привернути увагу тих, хто, не зважаючи на заборону збору і продажу первоцвітів, які занесені до Червоної книги України, все ж таки намагаються займатись «квітковим промислом». Порушники притягаються до адміністративної відповідальності. На місці злочину членами рейдових бригад на них складаються протоколи, а "продукція" конфіскується. За знищення і незаконний збут «червонокнижних» рослин накладається штраф. Наголошуємо на тому, що заборонений продаж усіх диких Червонокнижних  квітів. Вмовляння перед природоохоронцями, що нібито вони вирощені у теплиці чи біля хати, не мають значення, бо заборона закону стосується усіх рослин, занесених до Червоної книги України – головного державного документа, який оберігає тваринний і рослинний світ від повного знищення. Більше того, щоб розводити ці квіти, потрібен спеціальний дозвіл від Міністерства екології та природних ресурсів України. Тай за рентабельність  вирощування квітів не  на високому рівні скоріше в убиток , так як період цвітіння  короткий і після чого земля не використовується, лежить облогом  хіба що догляд  від буряна.   Від Вас теж залежить збереження первоцвітів. Повідомлення про затриманні величезні штрафи зупинить частину торговців та насторожить потенційних покупців. Дуже важливою складовою кампанії «Первоцвіт» є пропаганда відмови від купівлі квітів. Адже торгівля первоцвітами – це процес, який заохочується виключно попитом. Щоразу купляючи первоцвіти, покупці провокують торгівців везти нові і нові партії зникаючих квітів. Багато хто думає, що квіти вже зірвані і для природи вже байдуже, чи куплять їх чи ні, і жорстоко помиляється. Лише не купляючи квіти сьогодні і лишаючи роздрібних торгівців у збитках, ми можемо примусити систему торгівлі первоцвітами зупинитись. Первоцвіти вже сьогодні знаходяться на межі вимирання. Якщо не припинити злочинний бізнес сьогодні – незабаром в дикій природі цих рослин може не залишитись взагалі…

Переглядів: 3856 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Використовуються технології uCozCopyright MyCorp © 2024