| Вхід





Ми у соцмережах
Наші друзі









 

сайт

10:05
30.09.2015 У Кременецькому лісгоспі працюють над створенням постійної лісонасіннєвої бази сосни звичайної

Задля отримання генетично поліпшеного складу репродуктивного матеріалу сосни звичайної торік у Волинському лісництві ДП «Кременецьке лісове господарство» на тригектарній площі проведено закладення клонової плантації сосни звичайної. В майбутньому кременецькі лісівники планують перевести клонову плантацію до постійної лісонасіннєвої бази.

Минулого тижня спеціалісти відділу лісового та мисливського господарства Тернопільського ОУЛМГ та ДП «Кременецьке ЛГ» в робочому порядку працювали над технічними питаннями з вирощування та догляду за клонами на селекційній плантації. Зокрема, підготовці її до зимового періоду. Також визначали, які причини сприяли позитивному чи не зовсім результату щеплення клонів сосни звичайної та вирішували, як поліпшити їх приживлюваність.
Як повідомила головний спеціаліст відділу лісового і мисливського господарства ТОУЛМГ Надія Козацька, при створенні плантації застосовано більш складну, але водночас досконалішу схему – спіральну, яка забезпечує не лише максимальну віддаль між однойменними клонами (родинами), а й попереджує перехресне запилення однойменних клонів. На створеній плантації представлено 22 клони. Батьківщиною клонів є Львівщина. Їх взято з архівно-маточної плантації Лопатинського лісництва Радехівського лісгоспу.
Розміщення привитих саджанців на плантації – 10 х 8 метрів. До слова, дану плантацію планують розширити до 4,5 гектарів, а з метою попередження проникнення небажаного пилку на плантацію в суміжному насадженні, навесні наступного року буде створено буферну зону шляхом посадки навколо плантації 5-рядної смуги-фільтру 10-12 метрів завширшки зі швидкоростучих листяних порід, зокрема берези.
Джерело (Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ)
Переглядів: 422 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Використовуються технології uCozCopyright MyCorp © 2024