| Вхід





Ми у соцмережах
Наші друзі









 

сайт

10:24
Продовжуємо знайомити Вас з цікавими місцями, які розташовані у наших лісах

    Стіжоцькі чорниці № 1, № 2 — ботанічні заказники місцевого значення. Розташовані поблизу сіл Антонівці та Стіжок Шумського району Тернопільської області, в кв. 20, 21, 9, вид. 3-5 Волинського лісництва нашого лісгоспу , в межах лісового урочища «Антонівці-Свинодебри». Площа — 61 і 41 га. Створений відповідно до рішення виконкому Тернопільської обласної ради № 189 від 30 серпня 1990 р. зі змінами, затвердженими рішенням Тернопільської обласної ради № 238 від 27 квітня 2001 р
    Чорниця не тільки красива і смачна ягода, чорниця дуже корисна для життєдіяльності організму. Корисні властивості чорниці пояснюються її вмістом. Завдяки цілющим властивостям, чорницю часто використовують у народній медицині для профілактики і лікування багатьох захворювань.
Ягоди чорниці на 100 г містять 86,5 г води, 1,1 г білків, 8,6 г вуглеводів, 2,2 г харчових волокон, 1,2 г вільних органічних кислот; 51 мг калію, 6 мг натрію, 16 мг кальцію, 6 мг магнію, 13 мг фосфору, 7,0 мг заліза, 0,9 мг міді, марганець, кобальт, нікель; 0,01 - 0,02 мг вітамінів B1 і В6, 0,30 мг вітаміну РР, 10 мг вітаміну С, деякі кількості пантотенову кислоту. Оптимальне співвідношення вітамінів С, групи В, Р-витаминоактивных дубильних речовин, магнію, заліза, міді обумовлюють сосудоукрепляющее, протибактеріальну, противоанемическое властивості чорниці і здатність оздоровлювати кишечник.
     Лікувальні і цілющі властивості чорниці обумовлені наявністю в них дубильних речовин, а смакові якості - вмістом цукрів, лимонної, яблучної та інших органічних кислот. Чорниця багата і пектиновими речовинами, які сприяють звільненню кишечника від продуктів гнильного розкладання, а також солями заліза. До того ж залізо, що міститься в ягодах, набагато краще засвоюються в порівнянні з лікарськими препаратами заліза, оскільки в ягодах чорниці йому супроводжує аскорбінова кислота та інші корисні для організму сполуки.
      Сік чорниці і чай з додаванням свіжого соку або ягід п'ють як сечогінний, вживають при лікуванні нічного нетримання сечі, при піску в нирках. Вживають сік чорниці та водні настої чорниці при ангінах, стоматитах, катарі верхніх дихальних шляхів. Настоєм можна полоскати порожнину рота і горло, а можна його пити по 1/3 склянки 3 - 4 рази в день. Фітонциди чорниці дуже ефективні стосовно дизентерійної палички, стафілококів, збудників дифтерії і черевного тифу.
     Корисні властивості чорниці зберігає і в сушеному вигляді, так сухі плоди чорниці використовують як протизапальний засіб при діареї, запаленні шлунково-кишкового тракту і циститах. Сушені ягоди чорниці входять до складу багатьох лікарських чаїв, які застосовують при різних захворюваннях шлунка.
Свіжа чорниця і зварені з неї киселі дуже корисні при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Вони попереджають, що стримують в кишечнику гнильні і бродильні процеси, а дубильні і фарбувальні речовини при цьому діють як протизапальний засіб.  Чорниця дуже корисна при недокрів'ї, каменях у нирках, подагрі, ревматизмі, шкірних хворобах.

Переглядів: 345 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Використовуються технології uCozCopyright MyCorp © 2024