| Вхід





Ми у соцмережах
Наші друзі









 

сайт

15:35
Наші перлини Гора Стіжок. Данилова гора

  Гора́ «Стіжо́к» — гора-останець у Шумському районі , геологічна пам'ятка природи місцевого значення. Розташована між селами Стіжок і Антонівці, неподалік від гори Уніас, у кварталі 55 виділах 13-16, кварталі 56 виділах 10-11 лісового урочища «Антонівці-Свинодебри» Волинського лісництва нашого лісгоспу.

Площа — 9,8 га, статус пам'ятки природи отриманий у 1971 році . Данилова гора - це дуже  мальовниче місце.
   Є легенда, про те, що гора отримала свою назву у 1201 р. на честь сина князя Роман Мстиславовича – Данила. Саме тут князь отримав звістку про народження свого сина і на честь цієї події він звелів закласти на горі фортецю, яку назвали град Данилів.

    У 1240 р. Данилів град виявився в числі трьох волинських міст, які не зміг узяти нападом хан Батий. Проте в 1261 р. за договором між волинським князем Васильком Романовичем і ханським темником Бурундаєм фортеця була зірвана, і відтоді не відновлювалася.

   Пам'ятка місцевого значення - Троїцька церква, яка знаходиться на горі - єдина кам’яна споруда часів Київської Русі, що збереглася на території Тернопільщини. У 1551 р. вона була реконструйована. Двері цієї церкви відчиняються лише раз на рік, а саме на Трійцю.

   У підніжжі гори проводиться мистецько-краєзнавчий фестиваль «Братина».

 

Переглядів: 667 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Використовуються технології uCozCopyright MyCorp © 2024