| Вхід





Ми у соцмережах
Наші друзі









 

сайт

10:20
Городище Уніас

    Уніас —гора, геологічна пам'ятка природи місцевого значення. Розташована на південний схід від села Антонівців Шумського району Тернопільської області, у кв. 62, 63, вид. 5, 6, 11 Волинського лісництва Кременецького лісгоспу. Площа 6,3 га. Оголошена об'єктом природно-заповідного фонду рішенням виконкому Тернопільської обласної ради № 320 від 19 листопада 1984.
     Археологічні дослідження Уніасу-городища почала 1987 експедиція ТОКМ під керівництвом О. Гаврилюка. Виявлені наземні житла і напівземлянки з печами-кам'янками (10-11 ст.), ювелірні вироби, форми керамічних виробів 10-початку ХІ ст, ХІІ ст. і 16-17 ст., середньовічні монети.
      Дослідження археологами з Тернополя в 1990-х рр. показали, що вперше гора була заселена в ранньозалізному віці, в 8 - 5 ст. до н. е. Можливо саме тоді й були збудовані перші укріплення. Але насамперед воно відоме як укріплений ранньоміський центр слов'ян в 10 - на початку 11 ст. Площа - величезна - всі відомі городища Дубенщини могли б там поміститись і ще б місце залишилось. Є кілька укріплених площадок, одна з яких є внутрішнім укріпленням, оточеним з усіх боків валом і ровом.                      

       Археологами було розкопано кілька жител, котловани яких були вирубані в скелі. Біля одного з них мої учні помітили висічений на поверхні хрестовидний знак, орієнтований за сторонами світу. На одній з площадок є облоговий колодязь. Навкого вершини є кілька скельних навісів і невелика печера.
Об'єкт має наукове й естетичне значення.

Переглядів: 479 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Використовуються технології uCozCopyright MyCorp © 2024