| Вхід





Ми у соцмережах
Наші друзі









 

сайт

14:55
Головним лісничим ДП "Кременецьке лісове господарство" Іваницьким Р. С. розпочато роботу по впровадженню проведення рубки переформування

    Головним лісничим ДП "Кременецьке лісове господарство" Іваницьким Р. С. розпочато роботу по впровадженню проведення рубки переформування з метою створення різновікових складних за формою і структурою корінних деревостанів на основі природного поновлення з використанням досвіду та наукового супроводу науковців Національного лісотехнічного університету України.

    Інтенсивне ведення лісового господарства упродовж тривалого періоду призвело до порушення структури лісостанів, зниження їх видового і генетичного розмаїття, формування переважно штучних похідних деревостанів, які характеризуються зниженою біологічною стійкістю. Наслідки такого господарювання особливо наглядно проявляються у періоди різких змін кліматичних умов, які стимулюють появу, активізацію і швидке поширення низки шкідників і фітопатогенів. В Україні спостерігається масове всихання ялинових і соснових лісостанів, інтенсивно поширюються хвороби ясена звичайного тощо.
    За словами Романа Степановича, необхідно змінити стратегію ведення лісового господарства і перейти від пануючої у даний час суцільно-лісосічної системи господарювання до вибіркової, наближеної до природи. Наближене до природи лісівництво забезпечує формування різновікових деревостанів з багатоярусною вертикальною структурою і горизонтальною зімкнутістю за участю усіх, властивих для певного типу лісу деревних порід, на основі природного поновлення. При цьому лісовий покрив на ділянках залишається постійно, що забезпечує безперервне виконання ним середовищетвірних, грунтозахисних, водорегулятивних, рекреаційно-оздоровчих та інших екологічних функцій.
      За наближеного до природи ведення лісового господарства лісостани відзначаються високим біорізноманіттям, підвищеними життєвістю, біотичною стійкістю і продуктивністю.
     У зв'язку з цим доцільно розширити проведення експериментально-виробничих робіт з переходу від суцільно-лісосічної до вибіркової, наближеної до природи системи господарювання, які успішно проводяться на науково-виробничих стаціонарах Національним лісотехнічним університетом в державних лісових підприємствах Львівського і Тернопільського обласних управлінь лісового і мисливського господарствах. Для цього, в першу чергу, необхідно переформувати створені штучно на суцільних зрубах одновікові, зазвичай, низькопродуктивні і біотично ослаблені деревостани у різновікові, мішані на основі природного поновлення.
Такі лісівничі заходи, шляхом проведення рубок переформування доцільно провести у насадженнях таких лісництв ДП "Кременецьке лісове господарство":
- Білокриницькому лісництві: кв. 44 вид. 1– 21; кв. 66 вид. 1–20;
- Волинському лісництві: кв. 20 вид. 2; кв. 21 вид. 1;
- Почаївському лісництві: кв. 21 вид. 1; кв. 22 вид. 4; кв. 23 вид. 1, 2; кв. 24 вид.1; кв. 36 вид. 4; кв. 41 вид. 8; кв. 43 вид. 28; кв. 44 вид. 6; кв. 47 вид. 2;
- Ланівецькому лісництві: кв. 6 вид. 6,7 і 8; кв. 1 вид. 5 і 6;
- Суразькому лісництві: кв. 72 вид. 5, 7 і 8; кв. 86 вид. 1¬– 7; кв. 87 вид. 1– 7; кв. 88 вид. 1– 12; кв. 129 вид. 1–6; кв. 130 вид. 1–8.
   Натурне обстеження вищезазначених насаджень показало що вони представлені, в основному похідними низькопродуктивними, ураженими хворобами і ентомошкідниками деревостанами. В умовах грабових дібров і судібров у їх складі переважають ясен звичайний або граб, мало представлені характерні для даного регіону супутні породи (липа, в'яз, клен, яблуня. черешня, груша) та підліскові види. У деревостанах різного віку відмічається масове всихання і відпад ясена. Аналогічні явища починають розвиватись і в соснових деревостанах. На багатьох лісових ділянках дуб звичайний – корінна лісотвірна для дібров і судібров порода взагалі відсутній або представлений одиничними екземплярами. У деревостанах, у складі яких присутні дуб звичайний і сосна звичайна багато дерев суховершинять. Вік дуба на багатьох лісових ділянках досягає 105 – 140 (200) років, сосни – 100 – 110 років. Природне поновлення представлене, в основному, грабом, березою, кленом гостролистим, явором.
Обсяги рубок переформування плануються згідно матеріалів лісовпорядкування та обстеження ділянок науковцями.

Переглядів: 337 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Використовуються технології uCozCopyright MyCorp © 2024